maandag 27 juni 2016

Snijbonen in tomatensaus met aardappels en gehaktballen


Een Grieks stoofpotje dat heerlijk is met feta en vers brood om de saus mee op te eten

Ingrediënten:
-       5 eetlepels olijfolie
-       kilo tomaten, ontveld en in blokjes gesneden of twee blikken tomatenblokjes
-       5 grote aardappels, in grove stukken gesneden
-       zakje snijbonen (400 gram), in grove stukken gesneden
-       1 ui, fijngesneden
-       2 teentjes knoflook, fijngesneden
-       500 gram gehakt (rund of half om half)
-       Paneermeel
-       Optioneel: 1 theelepel gedroogde munt, ook wel diosmo genoemd voor de Griekofielen onder ons
-       1 ei
-       zout & peper
-       kaneelstokje
-       laurierblaadje
-       2 x 200 ml water
 
 
Bereidingswijze:

Maak eerst de gehaktballen. Doe het gehakt in een kom en breng op smaak met zout en peper en eventueel de gedroogde munt. Voeg het eitje toe en gebruik net zo veel paneermeel totdat je mooie balletjes kunt draaien.

Verhit de olijfolie in een pan, bij voorkeur een braadpan, en voeg hieraan de gehaktballen toe. Bak deze bruin en haal ze uit de pan. Laat de olie en eventueel gehaktrestjes in de pan zitten.

Voeg nu de fijngesneden ui en knoflook toe. Fruit dit kort aan en doe vervolgens de aardappels erbij met wat zout, peper, het kaneelstokje en het laurierblaadje. Doe nu 200 ml water in de pan en breng de aardappels aan de kook voor ongeveer 10 minuten.

Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en vergeet niet de volgende 200 ml water toe te voegen.

Doe de deksel half op de pan en laat alles zo nog ongeveer 20 minutes zachtjes koken totdat de aardappels gaar zijn.

zondag 19 juni 2016

Zomerse dorstlesser


Hoe makkelijk kan het zijn.

 Ingrediënten:

-       1 citroen

-       2 á 3 takjes verse munt

-       (bruisend) water

Bereidingswijze: 

Was de citroen en de munt zeer goed. Snijd de citroen in plakes en doe de takjes munt in zijn geheel in de kan. Vul de kan met water en laat goed koelen. That’s it.

Zodra de kan leeg is, kun je deze gewoon weer vullen met water. Net zo lang er smaak wordt afgegeven.
 

Tagliatelle met tomatensaus


Een knaller

Ingrediënten:

-       500 gram tagliatelle

-       500 gram rundergehakt

-       3 lente uitjes, of 1 gele uit, fijngesneden

-       2 teentjes knoflook, fijngesneden

-       2 kruidnagels

-       1 laurierblad

-       1 kaneelstokje

-       800 gram tomatenblokjes uit blik

-       Zout & versgemalen peper

-       1 theelepel honing

-       Scheutje cognac, naar keuze

-       Parmezaanse kaas
 
Bereidingswijze:

Kook de tagliatelle volgens de verpakking. Na het afgieten van de pasta doe ik de pasta terug in de pan waar inmiddels een scheutje olijfolie in zit.

Verhit olijfolie en eventueel een beetje boter in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook aan. Voeg hieraan het gehakt toe en breng op smaak met zout en peper. Zodra het gehakt gaar is, doe je vervolgens de kruidnagels, het laurierblad, het kaneelstokje en de cognac erbij. Doe hier na een paar minuutjes de tomaten en de theelepel honing bij. Laat de saus nog 10 tot 15 minuutjes doorkoken.

Doe de pasta op een bord en schep daar de saus over heen. Strooi Parmezaanse kaas over de saus als finishing touch.
 
Tip: haal voor het serveren de kruidnagels, het laurierblad en het kaneelstokje uit de saus. Een hapje kruidnagel is niet lekker.
   

 




 

donderdag 16 juni 2016

Kipsate in een honing mosterd saus met peterselie


Mega lekker, mega makkelijk en net even wat anders
 
Ingrediënten:

+/- 1200 gram kipfilet, in blokjes gesneden

5 eetlepels zonnebloemolie

1 eetlepel gladde mosterd

1 eetlepel honing

1 bosje platte peterselie, zeer fijn gesneden

1 teentje knoflook, zeer fijn gesneden of geperst

Zout en versgemalen peper
 

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in een kom en laat de kip zo ongeveer 2 uur marineren.

Verwarm de oven voor op 180 graden en maak ondertussen de sate’s. Leg de satestokjes op een bakplaat met daarop bakpapier, zodat ze niet gaan plakken.

Gril de stokjes in ongeveer 25 minuten en draai ze halverwege om.

 


Tip: laat de satestokjes een tijdje weken in water, zodat ze niet verbranden.

woensdag 25 mei 2016

Brood gevuld met olijven en zongedroogde tomaat


Stukje Griekenland dichtbij.

Ingrediënten:

-       1 kilo bloem, plus extra voor het aanrecht

-       2 zakjes gist á 7 gram

-       500 ml lauwwarm water

-       1 eetlepel oregano

-       2 theelepels zout

-       3 eetlepel olijfolie, plus extra voor het bestrijken

-       groene olijven. Ik gebruik een pot met pitloze olijven, circa 170 gr uitgelekt gewicht.

-       ongeveer 5 hele zongedroogde tomaten 

Bereidingswijze:

Doe de bloem in de kom en voeg hieraan de gist, zout, oregano en olijfolie toe. Mix alles door elkaar en voeg geleidelijk het water toe. Omdat het ene bloem de andere niet is, kan het zijn dat je meer water nodig hebt.

Kneedt het deeg totdat het een mooi geheel is en dek de kom af vershoudfolie. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen. Als het goed is, zal het deeg na een uur verdubbeld zijn in volume.

Laat de olijven uitlekken en snijdt deze in stukjes en doe deze in een schaaltje. Snijdt ook de tomaatjes in stukjes en doe deze in een ander schaaltje.

Sla het deeg op een bebloemd aanrecht terug en verdeel het deeg in 4 stukken. Kneedt ieder stuk afzonderlijk door. Verdeel de olijven over 2 stukken en de tomaten over de andere 2 stukken. Kneedt ieder stuk tot een bol en bedek de stukken met vershoudfolie en laat alles weer een uur rijzen. Ook nu zal er meer volume zijn ontstaan.

Kerf de broden in en bestrijk met olijfolie.  Doe bakpapier op een bakplaat en bak de broden twee om twee in een voorverwarmde oven op 190 º C voor ongeveer 30 minuten.

Toen ik mijn keukenmachine nog niet had, deed ik alles met de hand. Het duurt wel wat langer dan, maar het resutaat is er niet minder om.

dinsdag 17 mei 2016

Pasta salad with chicken, peppers and cumin


Very simple and at the same time special because of its taste.

 
Ingredients:

-       500 gr. Penne rigate

-       2 chicken filets, in cubes

-       3 peppers, roughly chopped

-       4-5 table spoons of olive oil

-       2 table spoons of ground cumin

-       bag of mixed salad

-       salt & pepper

-       2 table spoons of mayonnaise
 

Preparation:

Cook the penne according to the preparation method on the packaging.

Heat the oil in a frying pan and add the chicken and the cumin. Let the chicken brown a little and then add the peppers. Turn off the heat when the ingredients are cooked.

Put the pasta in a bowl and add the chicken and the peppers including the oil that’s left in the pan. Put in the mixed salad and add the mayonnaise and mix everything together.

Enjoy!

 
I ate this salad for the first time at my sisters’ place in Patras. I was immediately amazed by the flavor and I have been making this salad ever since.My version today is an inspiration of my sisters' recipe. I realize that cumin is not a very usual taste. If you like you can use one tablespoon instead of two. I prefer eating this salad still a little bit warm.

Pastasalade met kip, paprika en komijn


Erg simpel en tegelijkertijd zo bijzonder door de smaak


Ingredienten:

-       500 gr. Penne rigate

-       2 kipfilets, in blokjes

-       3 paprika’s, in grove stukjes

-       4-5 eetlepels olijfolie

-       2 eetlepels komijn

-       zakje gemengde sla

-       zout & peper

-       2 eetlepels mayonaise

 Bereidingswijze:

Kook de pasta volgens de verpakking en laat enigzins afkoelen.

Verhit de olie in een koekenpan en doe hier de kip en de komijn bij. Zodra de kip kleur krijgt, doe dan de paprika’s erbij. Bak alles totdat de paprika’s en de kip gaar zijn.

Doe de pasta in een schaal en doe hier de kip en de paprika’s bij inclusief de olie die over is in de pan. Doe de sla en de mayonaise erbij en hussel alles door elkaar.

Eet smakelijk!  

 

 

Ik at deze salade voor het eerst een paar jaar geleden bij mijn zus in Patras. Ik was meteen ondersteboven. Dit recept maak ik nu al jaren en is inmiddels door wat verandering ‘eigen’ geworden. Ik besef me dat komijn een niet heel toegankelijke smaak is, maar de combinatie is zo heerlijk. Je kunt natuurlijk ook maar 1 eetlepel gebruiken. Deze salade eet ik het liefst lauwwarm.