zondag 7 augustus 2016

Manitaropita


De Griekse keuken staat bekend om haar pita’s (ook wel bekend als pastei) van filodeeg of bladerdeeg die vaak een hartige vulling hebben. Zo ook dit familie recept met champignons, bacon, kaas en room. Indien je geen varkensvlees eet, is gerookte kip een heel goed alternatief.

Ingrediënten:

-       300 gram bacon, in reepjes

-       4 blikjes (á 170 gram) gesneden champignons

-       300 gram geraspte kaas

-       300 ml slagroom

-       pakje bladerdeeg

-       bloem, voor het uitrollen van de bladerdeeg

Bereidingswijze:

Laat de bladerdeeg iets ontdooien, zodat je deze later iets makkelijker kunt uitrollen.

Doe de champignons in een vergiet en laat deze zo goed mogelijk uitlekken.

Vervolgens doe je de bacon in een pan en laat deze langzaam garen. Het is niet nodig olie of boter te gebruiken. Na een paar minuutjes doe je de champignons hierbij. Bak alles op een laag vuur, net zo lang al het vocht is verdwenen. Deze stap vergt wat geduld, maar het is echt de moeite waard. Deze stap zorgt er namelijk voor dat de bacon zijn smaak afgeeft aan de champignons.

Vet een ovenschaal in met olijfolie en bekleed de bodem en de zijkanten met ongeveer 7 tot 8 vellen bladerdeeg. Voor het bekleden, rol ik het deeg een beetje uit.  Doe het champignon mengsel in de schaal en strooi hierover de kaas. Bedek het mengsel met de overgebleven vellen deeg.

Nu komt het bijzondere gedeelte. Kerf het deeg in met een mes en giet hier de slagroom overheen.

Bak de pita in een op 200 ºC voorverwarmde oven in 30 minuten gaar.

Tip: zout en peper is absoluut niet nodig in dit gerecht.




2 opmerkingen:

  1. Vraagje.....je gebruikt b;ikjes champignons, maar kan het ook met verse champignons?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja natuurlijk kan dit. Voor dit gerecht gebruik ik altijd blikjes, omdat de champignons zelf al een smaak hebben die goed uitkomen in dit gerecht.

    BeantwoordenVerwijderen