De Griekse keuken
staat bekend om haar pita’s (ook wel bekend als pastei) van filodeeg of
bladerdeeg die vaak een hartige vulling hebben. Zo ook dit familie recept met
champignons, bacon, kaas en room. Indien je geen varkensvlees eet, is gerookte
kip een heel goed alternatief.
Ingrediënten:
-
300
gram bacon, in reepjes
-
4
blikjes (á 170 gram) gesneden champignons
-
300
gram geraspte kaas
-
300
ml slagroom
-
pakje
bladerdeeg
-
bloem,
voor het uitrollen van de bladerdeeg
Bereidingswijze:
Laat de
bladerdeeg iets ontdooien, zodat je deze later iets makkelijker kunt uitrollen.
Doe de
champignons in een vergiet en laat deze zo goed mogelijk uitlekken.
Vervolgens doe je
de bacon in een pan en laat deze langzaam garen. Het is niet nodig olie of
boter te gebruiken. Na een paar minuutjes doe je de champignons hierbij. Bak alles
op een laag vuur, net zo lang al het vocht is verdwenen. Deze stap vergt wat
geduld, maar het is echt de moeite waard. Deze stap zorgt er namelijk voor dat
de bacon zijn smaak afgeeft aan de champignons.
Vet een
ovenschaal in met olijfolie en bekleed de bodem en de zijkanten met ongeveer 7
tot 8 vellen bladerdeeg. Voor het bekleden, rol ik het deeg een beetje uit. Doe het champignon mengsel in de schaal en
strooi hierover de kaas. Bedek het mengsel met de overgebleven vellen deeg.
Nu komt het
bijzondere gedeelte. Kerf het deeg in met een mes en giet hier de slagroom
overheen.
Bak de pita in
een op 200 ºC voorverwarmde oven in
30 minuten gaar.
Tip: zout en
peper is absoluut niet nodig in dit gerecht.
Vraagje.....je gebruikt b;ikjes champignons, maar kan het ook met verse champignons?
BeantwoordenVerwijderenJa natuurlijk kan dit. Voor dit gerecht gebruik ik altijd blikjes, omdat de champignons zelf al een smaak hebben die goed uitkomen in dit gerecht.
BeantwoordenVerwijderen