maandag 5 september 2016

Aardappels uit de oven met gehakt gevuld met feta

(Patates sto fourno kai bifteki gemisto me feta)

Dit gerecht doet mij denken aan de heerlijke vakanties in Griekenland waar we lekker lang tafelen op een typische taverna of lekker thuis bij familie. Natuurlijk wordt voor zo’n etentje bij familie een grote hoeveelheid gemaakt, maar dit recept is voor 4 personen.

Ingedriënten voor het gehakt:

-       500 gram rundergehakt

-       1 ui, geraspt met de grove rasp

-       1 teentje knoflook, geperst

-       Zout en peper

-       1 theelepel gedroogde munt

-       1 ei

-       1 eetlepel paneermeel

-       100 gram feta

 Ingrediënten voor de aardappels:

-       2 kilo kruimige aardappels, in grove stukken

-       Sap van 2 citroenen. 1 mag ook als je denkt dat 2 citroenen te veel is

-       Zout en peper

-       1 eetlepel gedroogde oregano

-       +/- 1 kopje olijfolie

-       Paar klontjes boter, optioneel

-       Water, net genoeg tot de aardappels voor de helft onder staan

Bereidingswijze:

Doe alle ingredienten, behalve de feta, voor het gehakt in een kom en meng deze goed door elkaar. Verdeel dit vervolgens over 4 stukken. Sla ieder stuk een beetje plat en doe hier wat feta op. Vouw vervolgens het stuk gehakt goed dicht. Nu heb je een bifteki gemaakt. Doe hetzelfde met de andere stukken gehakt. Zie ook de foto’s hieronder.

Leg de biftekia in het midden van een grote ovenschaal. De stukken aardappels kun je hier om heen verspreiden. Bestrooi de aardappels met zout, peper en oregano. Giet het citroensap over de aardappels. Verdeel de olijfolie over de aardappels en de biftekia heen. Doe nu voorzichtig wat water in de ovenschaal. Dit vocht is nodig om de aardappels te garen.

Ik verdeel, voor de smaak, nog wat klontjes boter over alles heen. Dit zorgt nog voor wat extra smaak.

Doe de ovenschaal een uur in de oven in een op 200º C voorverwarmde oven. Na ongeveer 30 minuten draai je de aardappels om en besprenkel je de biftekia met het vocht uit de ovenschaal.

Dit gerecht is heerlijk met een Griekse salade.

Tip: het raspen van het ui zocht er voor dacht het vocht van het raspen in het gehakt terecht komt en dat zorgt voor smaak.

Weetje: de gedroogde munt, ook wel diosmo genaamd, is typisch Grieks en wordt vaak in gehakt gebruikt.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten