Dit gerecht doet
mij denken aan de heerlijke vakanties in Griekenland waar we lekker lang
tafelen op een typische taverna of lekker thuis bij familie. Natuurlijk wordt
voor zo’n etentje bij familie een grote hoeveelheid gemaakt, maar dit recept is
voor 4 personen.
Ingedriënten voor
het gehakt:
-
500
gram rundergehakt
-
1 ui,
geraspt met de grove rasp
-
1
teentje knoflook, geperst
-
Zout en
peper
-
1
theelepel gedroogde munt
-
1 ei
-
1
eetlepel paneermeel
-
100
gram feta
-
2
kilo kruimige aardappels, in grove stukken
-
Sap van
2 citroenen. 1 mag ook als je denkt dat 2 citroenen te veel is
-
Zout en
peper
-
1
eetlepel gedroogde oregano
-
+/- 1
kopje olijfolie
-
Paar klontjes
boter, optioneel
-
Water,
net genoeg tot de aardappels voor de helft onder staan
Bereidingswijze:
Doe alle
ingredienten, behalve de feta, voor het gehakt in een kom en meng deze goed
door elkaar. Verdeel dit vervolgens over 4 stukken. Sla ieder stuk een beetje
plat en doe hier wat feta op. Vouw vervolgens het stuk gehakt goed dicht. Nu heb
je een bifteki gemaakt. Doe hetzelfde met de andere stukken gehakt. Zie ook de
foto’s hieronder.
Leg de biftekia
in het midden van een grote ovenschaal. De stukken aardappels kun je hier om
heen verspreiden. Bestrooi de aardappels met zout, peper en oregano. Giet het
citroensap over de aardappels. Verdeel de olijfolie over de
aardappels en de biftekia heen. Doe nu voorzichtig wat water in de ovenschaal.
Dit vocht is nodig om de aardappels te garen.
Ik verdeel, voor
de smaak, nog wat klontjes boter over alles heen. Dit zorgt nog voor wat extra
smaak.
Doe de ovenschaal een uur in de oven
in een op 200º C voorverwarmde oven. Na ongeveer 30 minuten draai je
de aardappels om en besprenkel je de biftekia met het vocht uit de ovenschaal.
Dit gerecht is
heerlijk met een Griekse salade.
Tip: het raspen
van het ui zocht er voor dacht het vocht van het raspen in het gehakt terecht
komt en dat zorgt voor smaak.
Weetje: de
gedroogde munt, ook wel diosmo genaamd, is typisch Grieks en wordt vaak in
gehakt gebruikt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten