woensdag 25 mei 2016

Brood gevuld met olijven en zongedroogde tomaat


Stukje Griekenland dichtbij.

Ingrediënten:

-       1 kilo bloem, plus extra voor het aanrecht

-       2 zakjes gist á 7 gram

-       500 ml lauwwarm water

-       1 eetlepel oregano

-       2 theelepels zout

-       3 eetlepel olijfolie, plus extra voor het bestrijken

-       groene olijven. Ik gebruik een pot met pitloze olijven, circa 170 gr uitgelekt gewicht.

-       ongeveer 5 hele zongedroogde tomaten 

Bereidingswijze:

Doe de bloem in de kom en voeg hieraan de gist, zout, oregano en olijfolie toe. Mix alles door elkaar en voeg geleidelijk het water toe. Omdat het ene bloem de andere niet is, kan het zijn dat je meer water nodig hebt.

Kneedt het deeg totdat het een mooi geheel is en dek de kom af vershoudfolie. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen. Als het goed is, zal het deeg na een uur verdubbeld zijn in volume.

Laat de olijven uitlekken en snijdt deze in stukjes en doe deze in een schaaltje. Snijdt ook de tomaatjes in stukjes en doe deze in een ander schaaltje.

Sla het deeg op een bebloemd aanrecht terug en verdeel het deeg in 4 stukken. Kneedt ieder stuk afzonderlijk door. Verdeel de olijven over 2 stukken en de tomaten over de andere 2 stukken. Kneedt ieder stuk tot een bol en bedek de stukken met vershoudfolie en laat alles weer een uur rijzen. Ook nu zal er meer volume zijn ontstaan.

Kerf de broden in en bestrijk met olijfolie.  Doe bakpapier op een bakplaat en bak de broden twee om twee in een voorverwarmde oven op 190 º C voor ongeveer 30 minuten.

Toen ik mijn keukenmachine nog niet had, deed ik alles met de hand. Het duurt wel wat langer dan, maar het resutaat is er niet minder om.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten