Stukje
Griekenland dichtbij.
Ingrediënten:
-
1
kilo bloem, plus extra voor het aanrecht
-
2
zakjes gist á 7 gram
-
500
ml lauwwarm water
-
1 eetlepel
oregano
-
2
theelepels zout
-
3
eetlepel olijfolie, plus extra voor het bestrijken
-
groene
olijven. Ik gebruik een pot met pitloze olijven, circa 170 gr uitgelekt
gewicht.
-
ongeveer
5 hele zongedroogde tomaten
Bereidingswijze:
Doe de bloem in
de kom en voeg hieraan de gist, zout, oregano en olijfolie toe. Mix alles door
elkaar en voeg geleidelijk het water toe. Omdat het ene bloem de andere niet
is, kan het zijn dat je meer water nodig hebt.
Kneedt het deeg
totdat het een mooi geheel is en dek de kom af vershoudfolie. Laat het deeg
ongeveer een uur rijzen. Als het goed is, zal het deeg na een uur verdubbeld
zijn in volume.
Laat de olijven
uitlekken en snijdt deze in stukjes en doe deze in een schaaltje. Snijdt ook de
tomaatjes in stukjes en doe deze in een ander schaaltje.
Sla het deeg op
een bebloemd aanrecht terug en verdeel het deeg in 4 stukken. Kneedt ieder stuk
afzonderlijk door. Verdeel de olijven over 2 stukken en de tomaten over de
andere 2 stukken. Kneedt ieder stuk tot een bol en bedek de stukken met
vershoudfolie en laat alles weer een uur rijzen. Ook nu zal er meer volume zijn
ontstaan.
Kerf de broden in
en bestrijk met olijfolie. Doe bakpapier
op een bakplaat en bak de broden twee om twee in een voorverwarmde oven op 190 º C voor
ongeveer 30 minuten.
Toen ik mijn keukenmachine nog niet had, deed ik alles
met de hand. Het duurt wel wat langer dan, maar het resutaat is er niet minder
om.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten