dinsdag 17 januari 2017

Lasagne


Sommigen van jullie weten vast dat ik geen kant en klare kruidenmixen en sauzen gebruik. Ik snap dat ze er zijn hoor. Het is immers makkelijk en handig. Toch is het de moeite waard om een lasagne helemaal ‘zelf’ te maken. Ja ik geef toe het kost wat tijd en het is niet echt geschikt om doordeweeks te maken, maar wat is het heerlijk en je weet precies wat er in zit.

Algemene ingrediënten:

-       Een pak (500 gram) harde lasagnebladen. Met een beetje passen en meten, kan ik uit één pak wel 2 tot 3 keer deze lasagne maken.

-       200 gram geraspte kaas naar keuze. Let op! Ik gebruik ongeveer 1 handje kaas voor de bechamelsaus en de rest gebruik ik voor het maken van de laagjes.

Ingrediënten voor de gehaktsaus:

-        3 eetlepels olijfolie

-       3 bosuitjes, in fijne ringetjes gesneden

-       2 teentjes knoflook, fijn gesneden

-       2 wortels, fijn gesneden

-       500 gram rundergehakt

-       Zout en peper

-       1 theelepel gedroogde oregano

-       2 blikken tomatenblokjes, á 400 gram

-       2 kruidnagels

-       1 kaneelstokje

-       1laurierblad

Ingrediënten voor de bechamelsaus:

-       50 gram boter

-       2 volle eetlepels bloem

-       600 ml melk

-       Nootmuskaat

-       (witte) peper en zout

-       Handjevol geraspte kaas

 

Bereidingswijze van de gehaktsaus:

Verwarm de olie in bijvoorbeeld een hapjespan en houdt het vuur laag. Fruit hierin de ui, de knoflook en de wortel aan. Het lage vuur voorkomt aanbranding. Na ongeveer 10 minuten doe je het gehakt erbij. Rul het gehakt en doe hier naar smaak zout en peper bij en ook de oregano kan erbij. Nadat het gehakt gegaard is doe je hier de tomaten, de kruidnagels, het kaneelstokje en het laurierblad bij. Doe de deksel op de pan en laat alles zo’n 10 a 15 minuten doorgaren. Vergeet tussendoor niet te roeren en proeven. Als je de saus wat te zuur vindt, kun je hier een theelepel honing of suiker aan toevoegen.

Bereidingswijze bechamelsaus:

Laat de boter zachtjes smelten in een steelpan. Doe dan de bloem erbij en blijf op een laag vuur met een garde ongeveer 2 á 3 minuten roeren. Het is erg belangrijk om het vuur laag te houden. Schenk vervolgens al roerend geleidelijk de melk erbij. Geloof mij; de klontjes die je nu in de saus ziet zullen verdwijnen. Als de saus ietsjes dikker wordt, breng je deze op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat. Doe het vuur uit en roer nu een handje geraspte kaas door de saus heen.

De lasagne:

Verwarm de oven voor op 180 C.

Haal voordat je de saus in een ovenschaal schept eerst de kruidnagels, het kaneelstokje en het laurierblad eruit.

Vet een ovenschaal licht in met wat olijfolie en schep vervolgens 1/3 van de gehaktsaus op de bodem van de schaal. Bestrooit met wat kaas en Leg hier nu wat lasagnebladen op, zodat de saus nagenoeg niet meer te zien is. Schep hierop de helft van de bechamelsaus gevolgd door nogmaals 1/3 van de gehaktsaus. Bestrooi de saus met wat kaas en leg hier weer wat lasagnebladen op. Schep hierop de rest van de bechamelsaus gevold door de resterende gehaktsaus. Bestrooi nogmaals wat kaas over het gehakt heen.

Plaats nu de lasagne in de oven voor 45 minuten.
 

Tip: Tel altijd het aantal kruidnagels dat je gebruikt en haal deze eruit voordat je eten opschept of net als in dit recept in een ovenschaal doet. Zo komen je smaakpapillen niet voor nare verassingen te staan.
 
Weetje: De bechamelsaus in dit recept is basic. De bechamel die ik maak voor bijvoorbeeld mousaka of pastitio is meer opgepimpt.
 
 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten