Sommigen van jullie weten vast dat ik geen kant en
klare kruidenmixen en sauzen gebruik. Ik snap dat ze er zijn hoor. Het is
immers makkelijk en handig. Toch is het de moeite waard om een lasagne helemaal
‘zelf’ te maken. Ja ik geef toe het kost wat tijd en het is niet echt geschikt
om doordeweeks te maken, maar wat is het heerlijk en je weet precies wat er in
zit.
Algemene ingrediënten:
-
Een pak
(500 gram) harde lasagnebladen. Met een beetje passen en meten, kan ik uit één
pak wel 2 tot 3 keer deze lasagne maken.
-
200
gram geraspte kaas naar keuze. Let op! Ik gebruik ongeveer 1 handje kaas voor
de bechamelsaus en de rest gebruik ik voor het maken van de laagjes.
Ingrediënten voor
de gehaktsaus:
-
3 eetlepels olijfolie
-
3
bosuitjes, in fijne ringetjes gesneden
-
2
teentjes knoflook, fijn gesneden
-
2
wortels, fijn gesneden
-
500
gram rundergehakt
-
Zout en
peper
-
1
theelepel gedroogde oregano
-
2
blikken tomatenblokjes, á 400 gram
-
2
kruidnagels
-
1
kaneelstokje
-
1laurierblad
Ingrediënten voor
de bechamelsaus:
-
50 gram
boter
-
2
volle eetlepels bloem
-
600
ml melk
-
Nootmuskaat
-
(witte)
peper en zout
-
Handjevol
geraspte kaas
Bereidingswijze
van de gehaktsaus:
Verwarm de olie
in bijvoorbeeld een hapjespan en houdt het vuur laag. Fruit hierin de ui, de
knoflook en de wortel aan. Het lage vuur voorkomt aanbranding. Na ongeveer 10 minuten
doe je het gehakt erbij. Rul het gehakt en doe hier naar smaak zout en peper
bij en ook de oregano kan erbij. Nadat het gehakt gegaard is doe je hier de
tomaten, de kruidnagels, het kaneelstokje en het laurierblad bij. Doe de deksel
op de pan en laat alles zo’n 10 a 15 minuten doorgaren. Vergeet tussendoor niet
te roeren en proeven. Als je de saus wat te zuur vindt, kun je hier een
theelepel honing of suiker aan toevoegen.
Bereidingswijze
bechamelsaus:
Laat de boter
zachtjes smelten in een steelpan. Doe dan de bloem erbij en blijf op een laag
vuur met een garde ongeveer 2 á 3 minuten roeren. Het is erg belangrijk om het
vuur laag te houden. Schenk vervolgens al roerend geleidelijk de melk erbij. Geloof
mij; de klontjes die je nu in de saus ziet zullen verdwijnen. Als de saus
ietsjes dikker wordt, breng je deze op smaak met zout, peper en wat
nootmuskaat. Doe het vuur uit en roer nu een handje geraspte kaas door de saus
heen.
De lasagne:
Verwarm de oven
voor op 180 C.
Haal voordat
je de saus in een ovenschaal schept eerst de kruidnagels, het kaneelstokje en
het laurierblad eruit.
Vet een
ovenschaal licht in met wat olijfolie en schep vervolgens 1/3 van de gehaktsaus
op de bodem van de schaal. Bestrooit met wat kaas en Leg hier nu wat
lasagnebladen op, zodat de saus nagenoeg niet meer te zien is. Schep hierop de
helft van de bechamelsaus gevolgd door nogmaals 1/3 van de gehaktsaus. Bestrooi
de saus met wat kaas en leg hier weer wat lasagnebladen op. Schep hierop de
rest van de bechamelsaus gevold door de resterende gehaktsaus. Bestrooi nogmaals
wat kaas over het gehakt heen.
Plaats nu de
lasagne in de oven voor 45 minuten.
Tip: Tel altijd het aantal kruidnagels dat je gebruikt en haal deze eruit voordat je eten opschept of net als in dit recept in een ovenschaal doet. Zo komen je smaakpapillen niet voor nare verassingen te staan.
Weetje: De
bechamelsaus in dit recept is basic. De bechamel die ik maak voor bijvoorbeeld
mousaka of pastitio is meer opgepimpt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten