(Sperzie)boontjes in olie
Een heerlijk makkelijk en gezond gerecht dat mij aan de
zomer in Griekenland doet denken.
Je kunt het gerecht zowel met vlees als vegetarisch eten.
Ingrediënten:
-
4 eetlepels olijfolie
-
Kip, bijvoorbeeld 6 poten. Kies wat je lekker vindt.
-
1 ui, gesnipperd
-
1 teentje knoflook, heel laten om verbranding te
voorkomen
-
2 wortels, in kleine blokjes
-
1 eetlepel tomatenpuree
-
2 rijpe tomaten, geraspt door de grove rasp
-
Zout en peper
-
500 gram sperziebonen
-
2x een handvol diepvries doperwten
-
¼ mok olijfolie
-
Glas water, of net zoveel je nodig denkt te hebben voor
een jus om je brood in te soppen
Verhit in een pan met dikke bodem, bijvoorbeeld een braadpan, de olijfolie
en bak hierin de kip aan totdat deze bruin wordt. Doe het vuur iets lager en
voeg nu de ui, de wortel en de knoflook toe. Blijft zachtjes roeren totdat de
uitjes glazig zijn. Voeg nu zout, peper, de tomatenpuree en de geraspte
tomaat toe. Laat de kip nu op een laag vuur garen voor zo’n ongeveer 15
minuten en blijf ondertussen roeren.
Voeg vervolgens de sperziebonen, de doperwtjes en de olijfolie aan de pan
toe. Ik voeg altijd nog wat water toe voor een lekker jus. Blijf af en toe
roeren en vergeet niet te proeven. Na ongeveer 20 minuten heeft alles een
heerlijke smaak. Houdt alles op laag vuur want je wilt niet dat de groenten
mega zacht worden. Je kunt de groenten natuurlijk minder lang meegaren, maar
hoe langer deze in de pan zitten des te smaakvoller ze worden.
Kali oreksi.
Tip: Je kunt ook tijdens het bakken de tomaten boven de pan raspen. Dit voorkomt
geknoei.
Tip: Feta en vers brood zijn je grote vrienden bij dit gerecht.
Weetje: in mijn familie worden de zogenaamde ladera
gerechten altijd vegetarisch gegeten. Door de Griekse chef Argyro kwam ik op
het idee om er kip bij te doen en dat smaakt ook echt heerlijk.
Thanks for writing such a good article, I stumbled onto your blog and read a few post. I like your style of writing...
BeantwoordenVerwijderenfasolakia ladera