zondag 29 januari 2017

Kritharaki me keftedakia


Orzo met gehaktballetjes

Kritharaki wordt in de Griekse keuken vaak gebruikt voor het gerecht giouvetsi.

Deze gehaktballetjes vind ik gek genoeg het lekkerst om met kritharaki te eten.

Ingrediƫnten:

-       500 gram kritharaki (orzo)

-       500 gram half om half gehakt

-       1 ui

-       1 teentje knoflook

-       +/- 10 blaadjes basilicum + extra voor de garnering

-       Zout en peper

-       1 ei

-       3 eetlepels paneermeel

-       3 eetlepels olijfolie

-       50 + 25 gram margarine

-       blik tomatenblokjes (Ć” 400 gram)

-       leeg blik met water

-       2 eetlepels tomatenpuree

-       1 theelepel honing

Bereiding:

Doe het gehakt in een kom en rasp hierboven de ui en het teentje knoflook. Scheur hierboven de basilicum in kleine stukjes. Voeg vervolgens het zout, de peper, het ei en de paneermeel toe. Kneed het mengsel goed door elkaar en draai hier kleine balletjes van, bijvoorbeeld iets groter dan de balletjes die je in de soep doet.

Verhit de olie en de 50 gram boter in een ruime (hapjes) pan en bak hierin zachtjes de balletjes in. Zodra de balletjes beginnen te kleuren doe je hier het blik tomatenblokjes bij. Vul vervolgens dit lege blikje met water en doe dat erbij. Voeg hier vervolgens de tomatenpuree en de honing aan toe. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Kook de kritharaki in een ruime pan met water waar zout aan is toegevoegd. Ondertussen staan de gehaktballetjes op een laag vuurtje te sudderen.

Giet de kritharaki af in een vergiet en spoel deze kort na met wat koud water. Laat een klontje boter (25 gram) in de pan waarin de pasta is gekookt smelten en doe hier de pasta aan toe. Roer de kritharaki zodat de boter overal zit.

Tijd om op te scheppen. Voor de garnering kun je nog wat blaadjes basilicum op de borden doen.

Kali oreksi.

Tip: als je vindt dat er te weinig saus is, kun je natuurlijk altijd wat extra water toevoegen.

Tip: je kunt de saus ook van te voren maken. Voor de kritharaki raad ik wel aan deze meteen te eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten