maandag 23 januari 2017

Fasolakia ladera


(Sperzie)boontjes in olie

 
Een heerlijk makkelijk en gezond gerecht dat mij aan de zomer in Griekenland doet denken.

Je kunt het gerecht zowel met vlees als vegetarisch eten.

 
Ingrediënten:

-       4 eetlepels olijfolie

-       Kip, bijvoorbeeld 6 poten. Kies wat je lekker vindt.

-       1 ui, gesnipperd

-       1 teentje knoflook, heel laten om verbranding te voorkomen

-       2 wortels, in kleine blokjes

-       1 eetlepel tomatenpuree

-       2 rijpe tomaten, geraspt door de grove rasp

-       Zout en peper

-       500 gram sperziebonen

-       2x een handvol diepvries doperwten

-       ¼ mok olijfolie

-       Glas water, of net zoveel je nodig denkt te hebben voor een jus om je brood in te soppen

 
Bereidingswijze:

Verhit in een pan met dikke bodem, bijvoorbeeld een braadpan, de olijfolie en bak hierin de kip aan totdat deze bruin wordt. Doe het vuur iets lager en voeg nu de ui, de wortel en de knoflook toe. Blijft zachtjes roeren totdat de uitjes glazig zijn. Voeg nu zout, peper, de tomatenpuree en de geraspte tomaat toe. Laat de kip nu op een laag vuur garen voor zo’n ongeveer 15 minuten en blijf ondertussen roeren.

Voeg vervolgens de sperziebonen, de doperwtjes en de olijfolie aan de pan toe. Ik voeg altijd nog wat water toe voor een lekker jus. Blijf af en toe roeren en vergeet niet te proeven. Na ongeveer 20 minuten heeft alles een heerlijke smaak. Houdt alles op laag vuur want je wilt niet dat de groenten mega zacht worden. Je kunt de groenten natuurlijk minder lang meegaren, maar hoe langer deze in de pan zitten des te smaakvoller ze worden.
 
Kali oreksi.  

Tip: Je kunt ook tijdens het bakken de tomaten boven de pan raspen. Dit voorkomt geknoei.

Tip: Feta en vers brood zijn je grote vrienden bij dit gerecht.

Weetje: in mijn familie worden de zogenaamde ladera gerechten altijd vegetarisch gegeten. Door de Griekse chef Argyro kwam ik op het idee om er kip bij te doen en dat smaakt ook echt heerlijk.

1 opmerking:

  1. Thanks for writing such a good article, I stumbled onto your blog and read a few post. I like your style of writing...
    fasolakia ladera

    BeantwoordenVerwijderen